Nos, a legbiztosabb módszer, ha ismert forrásból szerzed be. Sajnos a mézhamisítás nagy üzlet és kis hazánk táját sem kerüli el.
A korábbi mézhamisítási botrány kapcsán kiderült, hogy a hazai forgalomban lévő mézek közel 70%-a pancsolt vagy hamisított méz.
Többnyire jó minőségű mézzel javítják fel a cukorszirupot. A szirup nem kristályosodik a valódi mézzel ellentétben.
Az IGAZI MÉZ ugyanis – fajtától függően többé/kevésbé – bekristályosodik/ikrásodik. Ettől nem kell megijedni, sőt! Nagyon hasznosak a kicsi mézkristályok a garatválladék eltávolításakor.
Az egyik legismertebb módszer a méz ellenőrzésére vonatkozóan a buborékteszt. Állítsd a tetejére a mézet és ha a mézben lévő légbuborék szép komótosan halad felfelé, akkor valódi a mézed. Ha túl gyors a mozgása akkor magas víztartalmú, így tehát kevert/hamisított mézzel állunk szemben. Több módszer is van a méz eredetiségének ellenőrzésére, de ezt a tesztet az üzletben is gyorsan (egyéb eszköz hiányában) is el tudod végezni.
Az olcsó méz már önmagában is gyanakvásra adhat okot, mivel előállítása nagyon sok munkát igényel a méhektől és méhésztől egyaránt. A méz előállítása még ma is jobbára manuálisan történik, a műveletek csak alacsony szinten automatizálhatóak. Éppen ezért egy adott méhészet által kitermelhető méz mennyisége korlátos, nem is beszélve az időjárás és a virágzó növények ritmusáról.
Azt tanácsoljuk, hogy ismerje meg jobban a hazai méhészeti termékeket. Tudja meg, hogy milyen aromájúak a hazai mézek és mely tulajdonságokkal rendelkeznek.
Az akácméz az egyik legnagyobb mennyiségben fogyó mézfajta, de e-mellett érdemes megkóstolni valamennyi hazai mézfajtánkat, érdemes tágítani saját gasztrohatárainkat!
Ez a honeylife missziója is egyben, a lehető legtöbb emberhez el szeretnénk juttatni a tiszta hazai forrásból származó mézeket.
www.honeylife.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: